onsdag 2. november 2011

Spørsmål fra Øyvind

Hei

Vi bygger også hus i massivtre og vurderer Livos beis innvendig. Vi har fått anbefalt Kaldet, og ser dere kun skal benytte den i våtrom. Kan dere si noe om forskjellen på den dere har valgt (antar dette er Bodios) og Kaldet? Er dere fornøyd med valget?

På forhånd takk.

Med vennlig hilsen
Øyvind

Link: Hus i massivtre

Først, vi anbefaler som skrevet tidligere Livos. Vi skulle egentlig bruke Livos vann-voks beis hvit på alle flater i soverom og stue kjøkken. Den er vanskelig å jobbe med, og anstrøk fra pensel er lett å se dersom man ikke jobber raskt og presist. Etter å ha brukt denne maling i soverom i 3 etasjen, bestemte vi oss for å bruke Kaldet trelasur-beis  i stuen og kjøkkenet av flere grunner. Vann-voks beisen er vanskelig å jobbe med, over tid har den en tendes til å virke lidt grå. Det er også en utfordring at voksen i malingen gjør at man bare kan påføre denne maling 1 strøk, fordi maling i andre strøk ikke trekker inn i treet. Jeg har prøvemalt flere plater og vil ikke anbefale denne maling. På barnerommet ble det raskt behov for litt vedlikehold av overflater. Jeg mener at  Kaldet trelasur-beis ville ha vært bedre, det er også den maling som er sterkest i overflaten mht. rengjøring.

For begge malinger erfarte jeg at valg av pensel er meget viktig. Først brukte jeg en syntetisk Jotun pensel (den grønne), prøvde også den dyere: ultimate (svarte). Malingen rant av penselen og det ble mye søl, helt umulig. Deretter fant jeg Jotun sin naturfiber pensel med høy sugeevne, den er rød i skaftet og har hvite hår. Med den hang malingen meget bra på penselen og det var lett å påføre. Kaldet trelasur-beis skal påføres 1 strøk, som da skal hvile i ca 20 min før det tørkes av med klut. Vi er meget førnyd med denne maling og den er lett å jobbe med, min erfaring er at det ikke betyr så mye om man maler i treets lengde retning eller hvor jevnt det påføres fordi den likevel skal tørkes etter med klut. Det er viktig ikke å la malingen sitte for lenge før den tørkes av og husk at klutene er selvantennelige, så de må helst brennes.

Hilsen Anders

2 kommentarer:

  1. Hei Anders

    Tusen takk for raskt svar. Har gått til innkjøp av av både KALDET og BODIOS for å teste, men av tilbakemeldinger hittil heller det mot KALDOS. Her er tilbakemelding fra Freddy i naturmaling.no på samme spørsmål:

    "Grunnen er veggkonstruksjonen. Du har en heltrevegg, altså ikke panel, da vandrer fuktigheten gjennom veggen. Derfor KALDET som i våtrom.

    I konstruksjoner med plast i veggen, atså ingen vandring av fuktighet, er BODIOS det rette. Dette kan være aktuelt i tak eller innvendige delevegger i ditt hus.

    Det kan bli litt fargeforskjell mellom disse to: 2 strøk KALDET og ett strøk BODIOS. Det må man være oppmerksom på.

    Kundene vi tidligere har levert til (Holtz100) har brukt KALDT i hele huset for å unngå denne forskjellen.

    Man kan jo gjøre et ekspriment for å finne ut hvor stor forskjellen er."

    Mvh
    Øyvind

    SvarSlett
  2. Hvordan kan få fjernet livos naturmaling, som er sølt på gulvet og som har størknet litt?
    Mvh
    Maria

    SvarSlett