Pressemelding

Hardangers første Passivhus bygges på Børve i Kvam Kommune.

I November 2010 begynnte grunnarbeidet på vårt nye hus.
Dette blir, etter vår kunnskap, Hardanger sitt første Passivhus med energimerke A.
Arkitektene Håvard Skarstein (Pir2 Arkitektkontor) & Myrna Becker har tegnet huset.

Trebyggeriet AS fra Evje er hovedentreprenør.

Bakgrunn:
Vi er en familie på 6 personer: 2 voksne, 3 barn og en ungdom.
Vi mistet vårt hus i brann, høsten 2009. Vi har derfor fått muligheten til å bygge nytt.

Å miste hjemmet sitt i brann er en betydelig endring for en familie med småbarn.  En slik situasjon åpner for nye muligheter, og vi har fått anledning til å bygge et moderne, miljøvennlig hus med planløsninger spesielt designet for en barnefamilie.

Vi har hatt dyktige og innovative arkitekter, med inspirerende tro på Passivhus. De har samtidig stått på for å tegne et hus som rommet alle våre behov, på tross av et stramt budsjett.
Trebyggeriet AS er en kvalitetsbevisst og fleksibel entreprenør, som prefabrikkerer byggeelementer i sine produksjonslokaler på Evje. Deres oppbygning av elementene baserer seg utelukkende på tre, med cellulose som isolasjon. Videre har Trebyggeriet AS utfordret sine underleverandører på å utvikle gode systemer for lavenergihus, blant andre Sandeid Cement AS.

Selv om det har vært en lang prosses og vi har hatt mye å tenke igjennom, har det også vært en opplevelse å møte fagfolk som kan sitt fag og vil bidra til å gjøre det mulig for en vanlig småbarnsfamilie, å bygge Passivhus .

Huset bygges i tre etasjer. Oppvarmingen er vannbåren varme i gulv, som forsynes fra solfangere og vedovn med varmtvannstank. Alt gråvann samles i et system som varmeveksles. Huset har automatisk solskjerming på østfasaden.
Huset males med Keim Solidat utvendig og Livos maling innvendig. Dette er miljøvennlige malinger, som ivaretar husets pustende egenskaper.

Huset har fått forbildeprosjektstøtte fra Enova, og oppfyller kravene i Husbanken for grunnlån. Endelig behandling av lånet vil skje i januar 2011.
Vi har tatt del i en spennende prosses. Vi ønsker å formidle mulighetene og verdien ved passivhus.


Kontakt info:
Natalia Golis & Anders Geertsen
Hardangerfjordveien 468
5610 Øystese.

Natalia 30 år: Skriver mastergradsoppgave i Arabisk om FN og Hezbollah i Libanon.
Anders 31 år: Utdannet trebåtbygger jobber ved Hardanger Fartøyvernsenter.
Jasmin 5 år, Noa og Lea 2 år og Jon Kristian, 18 år, han bor hos oss via barnevernet.