mandag 14. november 2011

NRK1 torsdag 24. november kl 20.15 Solgt!

Miljøhus er i fokus i Solgt! i kveld. I framtida blir det viktig å bygge hus som brukar lite energi - men ekspertane er usamde om kva som er beste løysinga. Solgt! har reist til Hordaland for å sjå nærare på tre typar miljøhus. Meklarane si utfordring blir å finne ut kva det kosta å bygge dei. Programleiar Frode Søreide har med seg meklarar frå Lillehammer og Oslo.

se programmet her.

Vi har fått spørsmål om hvor vi har kjøpt badestampen: Dutchtub

Bilder fra Bergens Tidende


Disse bildene er KUN til privat bruk.
    All kopiering, manipulering eller videresalg av bildene er ikke tillatt, uten tillatelse fra Bergens Tidende.

onsdag 2. november 2011

Spørsmål fra Øyvind

Hei

Vi bygger også hus i massivtre og vurderer Livos beis innvendig. Vi har fått anbefalt Kaldet, og ser dere kun skal benytte den i våtrom. Kan dere si noe om forskjellen på den dere har valgt (antar dette er Bodios) og Kaldet? Er dere fornøyd med valget?

På forhånd takk.

Med vennlig hilsen
Øyvind

Link: Hus i massivtre

Først, vi anbefaler som skrevet tidligere Livos. Vi skulle egentlig bruke Livos vann-voks beis hvit på alle flater i soverom og stue kjøkken. Den er vanskelig å jobbe med, og anstrøk fra pensel er lett å se dersom man ikke jobber raskt og presist. Etter å ha brukt denne maling i soverom i 3 etasjen, bestemte vi oss for å bruke Kaldet trelasur-beis  i stuen og kjøkkenet av flere grunner. Vann-voks beisen er vanskelig å jobbe med, over tid har den en tendes til å virke lidt grå. Det er også en utfordring at voksen i malingen gjør at man bare kan påføre denne maling 1 strøk, fordi maling i andre strøk ikke trekker inn i treet. Jeg har prøvemalt flere plater og vil ikke anbefale denne maling. På barnerommet ble det raskt behov for litt vedlikehold av overflater. Jeg mener at  Kaldet trelasur-beis ville ha vært bedre, det er også den maling som er sterkest i overflaten mht. rengjøring.

For begge malinger erfarte jeg at valg av pensel er meget viktig. Først brukte jeg en syntetisk Jotun pensel (den grønne), prøvde også den dyere: ultimate (svarte). Malingen rant av penselen og det ble mye søl, helt umulig. Deretter fant jeg Jotun sin naturfiber pensel med høy sugeevne, den er rød i skaftet og har hvite hår. Med den hang malingen meget bra på penselen og det var lett å påføre. Kaldet trelasur-beis skal påføres 1 strøk, som da skal hvile i ca 20 min før det tørkes av med klut. Vi er meget førnyd med denne maling og den er lett å jobbe med, min erfaring er at det ikke betyr så mye om man maler i treets lengde retning eller hvor jevnt det påføres fordi den likevel skal tørkes etter med klut. Det er viktig ikke å la malingen sitte for lenge før den tørkes av og husk at klutene er selvantennelige, så de må helst brennes.

Hilsen Anders