mandag 3. oktober 2011

Passivhus

Hvordan er det å leve i et Passivhus?

Vi har hørt flere motforstillinger om passivhus, mange av har vi også selv vurdert. 

Begrepet Passivhus er en betegnelse for verdiene til huset. Behovet for tilført energi, varmetapet med mer. Men begrepet sier ingen ting om hvordan huset er bygget. På den måte er det mulig å bygge et sunt og godt passivhus, men absolutt også det motsatte. Begrepet har ingen ting å gjøre med hvilke materialer som brukes og kvaliteten på utførelsen.

Vårt mål har vært å bruke sune materialer. Vi har brukt cellulose isolasjon, Keim maling utvendig, Livos maling inne, furu panel, aske gulv med mer. Alle materialene puster, selv om huset er ”trykk/luft” tett.
Dvs. vårt hus er lufttett fordi man kan tilføre et trykk som opprettholdes i huset, men huset puster alikevel, veggene opptar og avgir fukt. Fordi huset er ”tett” bruker vi et ventilasjons system med varme gjenvinning for å tilføre frisk luft. Energien i den oppvarmet lufta gjenvinnes, før den byttes med frisk luft.

Et av dogmene for passivhus er at man ikke kan åpne vindu.

På grunn av at huset skal være tett og har gjenvinning på ventilasjon er det mange som tror at det ikke er lov å åpne vinduer, på en måte kan man også si at huset punkteres når vinduet åpnes. Det er likevel meget viktig å avlive denne myten. Man har ikke et behov for å åpne vindu for å få frisk luft, da ventilasjon systemet gjør sitt. Så lenge huset ikke bruker energi til oppvarming, kan vindu åpnes så mye man ønsker.

Slik bruker vi huset nå:
Vi bruker ikke noen varme kilder for oppvarming nå, alle gulvvarme termostatene er satt til 15 grader og slår derfor ikke inn. Fordi huset er så godt isolert, varmes huset av energien fra familien og overskudds varme fra matlaging og et enkelt stearinlys på middagsbordet.
Så lenge vi ikke bruker energi på oppvarming, åpner vi vindu og åpener terrasse døren så mye vi ønsker. Den store terrasse dør har faktisk vist seg som en viktig måte å regulere temperaturen på når vi for eksempel har besøk og flere mennesker bidrar til mye energi.
Slik vi har det nå tenker vi ikke så mye på at huset er noe annerledes enn andre hus. Vi nyter at huset har jevn god temperatur, men det meste av opplevelsen for oss handler om den gode arkitektur og opplevelsene den fantastiske utsikten og de endringer været presenterer for oss.



Her er link til en artikkel fra Aftenposten, skrevet av en av de mest publiserte kritiker av passivhus.

Link til svar på Aftenposten sin artikkel skrevet av sivilarkitekt Daniel C. Tabacaru

Vi vil med dette sterkt anbefale Passivhus, men oppfordrer til å velge gode materialer. Vårt hus er åpen for alle som er interessert, velkommen til å kontakte oss for et besøk.