tirsdag 24. mai 2011

søndag 22. mai 2011

The blue Lagoon

Innflytningsgave.

Sjekk denne link: Dutch tub

Dette er GAVEN, som hele familien har ønsket seg, vedfyrt badestamp. Vi har fått spørsmål hvordan denne passer til et "miljøhus", av alle typer luksus som vi kunne tenke oss, så er dette ikke så verst. Ingen bruk av fossilt brennstoff. Fordelen med The Dutch Tub er at den har lite vannvolum sammenlignet med andre badestamper, vedfyringen er utenfor stampen og bruker lite ved og er rask i oppvarming, ca 3 timer. Natalia og jeg brukte den igår kveld fra 22:30 til 23:30, idag kl 09:00 var temperaturen 33 grader, bare 25 min fyring og barna brukte en time i vannet.

Første natt i huset.


Vedovn med vannkappe

Vedovn med vann oppvarmning, 5 kW effekt til vann og 3 kW til romoppvarming.


lørdag 14. mai 2011

Besøk fra Husbanken og Enova.


Kjempe spennende med besøk fra de som har vært med å støtte huset, vi fikk gode tilbakemeldinger og mye skrytt. Steiner Anda fra Husbanken holder på å skrive bok om miljøvennlige bygg, vårt hus er kandidat for dette prosjekt. Vi har fått tilsagn om lån i Husbanken og forbildeprosjekt støtte fra Enova.



Solfanger kjøres i gang.


Solfanger er levert av Velux, som er det system der best la seg integrere i tak. Vi har fire stk mot øst.

Etter maling.


Vi har brukt en Baronesse vannbasert  maling for vindus foringer og Livos, henholdsvis Kaldet og Bodios voks beis, hvit.

Baronesse: Denne maling kan vi ikke anbefale. Den er vanskelig å male større flater med og den tørker alt for raskt slik at det lett blir pensel strøk igjen hvis man etterstryker. Malingen tørker også raskt på penselen og dette kan medføre tørket malingsklumper fra pensel i den malte overflate.
Da vi hadde startet med denne malingen, fullførte vi likevel. Fordelen med den er at den ikke har noen giftige dampe,  slik eldre oljemaling har. Vi brukte Baronesse i vindusforingene for å få en maling som tåler vask. Vi vil anbefale å finne en Livos maling som passer til dette formål.
Tips til bruk hvis man absolutt vil bruke Baronnesse:
  1. Rent og støvfritt rom, så lav temperatur i rommet som mulig, helst kveld uten sol. Bruk en spruteflaske med vannforstøver i rommet før og under maling.
  2. Rull malingen ut med rull og etterstryk med gode pensler. Hold pensler fuktige ved å ha de i en spann med en fuktig/ våt klut i bunnen, tørk penselen raskt med et håndkle før bruk.
  3. Jobb hele tiden raskt med malingen og mal våt i våt.
  
Bodios: God maling, blir fint resultat, lukter sitronolje. Denne maling kan man bare male et strøk, fordi den inneholder voks som legger seg utenpå den malte overflate, og nytt strøk trenger derfor ikke inn i treet under. Den må males våt i våt og er ikke den letteste maling å få fint resultat med. Det er en utfordring å unngå merker fra begynnelse av nye strøk. Hvis man bruker Bodios er det viktigste tips å velge rett pensel. Vi brukte først en interiør pensel fra Jotun, da bare rant malingen og dryppet mye, senere brukte vi en utepensel beregnet for olje og beis med høy sugeevne, dette gjorde malingen mye lettere.

Kaldet: Denne maling er velegnet for baderom med mer. Den er basert på olje med pigment, den er lett å påføre hvis man bruker pensel med gode sugeegenskaper. Når man maler med den påføres først et strøk, der det ikke er så farlig med jevnhet eller retning på penselstrøk mot treets struktur. Etter 10 til 30 min skal maling tørkes av med en klut og man får et jevnt resultat som fremstår som en oljet hvitpigmentert overflate fremfor en malt flate. Vi vil anbefale denne maling frem for Bodios. Husk at kluter med olje på må brennes, fordi de selvantenner.


Før maling.